Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Federální soud USA odmítl žalobu kvůli stavbě mexické zdi

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Federální soud v USA odmítl žalobu amerického státu Kalifornie, který napadl postup v udělování ekologických výjimek pro stavbu pohraniční bariéry na hranicích s Mexikem.

Soudce Gonzalo Curiel svým úterním verdiktem umožnil administrativě prezidenta Donalda Trumpa nevyžadovat posudky dopadů na životní prostředí, které přitom bývají předmětem právních sporů.

Americká média upozornila na fakt, že prezidenta podpořil soudce, jehož nestrannost Trump během prezidentské kampaně zpochybnil.

Tehdy Curiel řešil případ žaloby z podvodu podané na Trumpův projekt virtuální univerzity. Curielovi rodiče do USA přišli z Mexika, což podle tehdejšího Trumpova prohlášení ve světle slibu postavit zeď mohlo ovlivnit soudcovu nestrannost. Sám Curiel se již narodil v USA, takže podle amerického práva je rodilým americkým občanem.

Témata:  USA Donald Trump soudy Mexiko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy