Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici AfD vyrazili do Sýrie. chtějí posoudit situaci v zemi a začít vracet uprchlíky

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín/Damašek - Členové protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) se vydali do Sýrie, aby na místě posoudili bezpečnostní situaci v zemi. Na facebooku to dnes oznámil jeden z členů delegace.

Skupina se už setkala i s velkým muftím šajchem Ahmadem Hasúnem, jenž před sedmi lety hrozil Západu sebevražednými útoky. Cílem delegace, jejímiž členy jsou poslanci Spolkového sněmu a zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska, je podle jejího člena Christiana Blexe udělat si vlastní obrázek o "skutečné situaci v Sýrii", což podle něj zpravodajství německých médií neumožňuje. AfD dlouhodobě označuje německá média za neobjektivní.

„Jeho Excelence je přesvědčená, že se 70 procent syrských uprchlíků vrátí zpět do Sýrie. Vyzývá všechny syrské uprchlíky, aby se vrátili do vlasti," napsal po setkání s Hasúnem na facebooku Blex. Na rozdíl od Halabu (Aleppo) či Homsu byl Damašek, který politici AfD zatím navštívili, z velké části ušetřen následků válečných operací.

AfD dlouhodobě usiluje o zařazení Sýrie na seznam bezpečných zemí, aby Německo mohlo zpět do vlasti deportovat odmítnuté syrské žadatele o azyl. Strana se dlouhodobě staví proti migraci. V loňských zářijových volbách získala 12,6 procenta hlasů a stala se třetí nejsilnější stranou v německém parlamentu.

AfD v listopadu v německém parlamentu vyzvala, aby Berlín uzavřel s Damaškem dohodu a začal do země deportovat všechny syrské uprchlíky. Situace v rozsáhlých částech Sýrie se podle strany totiž "podstatně zlepšila". Návrh vyvolal u ostatních parlamentních stran kritiku.

Syřané tvoří v posledních letech největší skupinu žadatelů o azyl v Německu. Loni jich o mezinárodní ochranu v zemi požádalo téměř 50.000. Celkem jich od počátku války v Sýrii do Německa uprchlo kolem 700.000. Od roku 2012 Německo nikoho do Sýrie nedeportovalo a nehodlá tak učinit přinejmenším do konce letošního roku.

Témata:  Sýrie uprchlíci AfD

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy