Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RB OSN chce ve čtvrtek poslat do Ghúty další konvoj

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rada bezpečnosti OSN se na dnešním jednání shodla, že by ve čtvrtek měl vjet do východní Ghúty u Damašku další humanitární konvoj. Agentuře AFP to sdělil jeden nejmenovaný diplomat.

Nizozemský zástupce Karel van Oosterom, který nyní radě předsedá, řekl, že rada se shodla jen na několik větách. Kromě jiného vyzvala k plnění únorové rezoluce o třicetidenním humanitárním příměří. Klid zbraní ale není dodržován a východní Ghúta u Damašku je dějištěm prudkých bojů. Dnes v nich podle syrských ochránců lidských práv přišlo o život nejméně 45 lidí.

Francouzský zástupce při OSN François Delattre o dnešní schůzku radu požádal spolu s Británií. Obvinil syrskou vládu z narušování humanitární mise OSN. Delattre to označil za "nepřijatelné" a za další příklad "mimořádného cynismu syrské vlády".

Podle AFP mezi účastníky schůzky panovala jednota v tom, že by ve čtvrtek měl vjet do východní Ghúty další humanitární konvoj a že by pomoc měla do tohoto regionu u syrské metropole proudit každý den. První konvoj s pomocí sice na místo dorazil v pondělí, ale kvůli palbě se musel předčasně stáhnout dřív, než stačil všechen materiál vyložit. Ve východní Ghútě je asi 400.000 lidí a většina z nich zatím nevyužila možnosti k dobrovolné evakuaci.

RB OSN schválila 24. února rezoluci o 30denním humanitárním příměří pro Sýrii.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy