Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci se opět vydají do ulic, jsou naplánovány další demonstrace proti vládě

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Organizátoři demonstrací proti Ficově vládě, které byly minulý týden největší od protikomunistických shromáždění v roce 1989, svolali na tento pátek další protest. Kromě demise kabinetu žádají nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a vyšetření všech kauz, na které Kuciak poukázal.

Protesty se opět uskuteční i v Bratislavě, kam v pátek přišlo na protest podle některých odhadů kolem 50.000 lidí. Stejně jako minulý týden i tentokrát by se měly demonstrace uskutečnit také v dalších městech.

"Odchod ministra vnitra Kaliňáka nestačí. Jeho odchod musí být jen začátkem velkého uklízení. Je legitimním požadavkem občanské veřejnosti, abychom žili v zemi, kde korupce není standardem a kde ve vládních kruzích neexistuje propojení na organizovaný zločin," uvedli organizátoři demonstrací.

"V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit," řekl dnes Kaliňák. Neuvedl, zda po odchodu z vládního postu bude vykonávat poslanecký mandát. Demisi hodlá předat prezidentovi v příštích dnech. Na nadcházející schůzi sněmovny, která začíná v úterý, ještě chce předkládat vládní návrhy zákonů.

Minulý týden elitní slovenský prokurátor Vasiľ Špirko obvinil Kaliňáka, že v minulosti vydal pokyn k jeho diskreditaci.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou médii spojováni s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky Fica. Reportér se v minulosti věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí v médiích označovaných za blízké Ficově straně.

Témata:  demonstrace na Slovensku Slovensko Ján Kuciak

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.