Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelé Afrínu prchají před tureckou armádou, domovy opustily 2000 civilistů

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek - Turecko bojuje v severosyrské oblasti Afrín, v níž leží stejnojmenné město, od 20. ledna proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy. Z regionu už uprchlo 2000 civilistů.

Podle SOHR v turecké ofenzivě v oblasti Afrín zahynulo od ledna 199 civilistů včetně 32 dětí. Turecko tvrdí, že se vojsko civilním cílům vyhýbá a útočí jen na pozice YPG. Minulý čtvrtek turecká armáda a její spojenci obsadili severosyrské město Džindírs a v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že jeho síly brzy proniknou do centra Afrínu. V současné chvíli se podle AFP turečtí vojáci a jejich spojenci nachází na okraji města.

"Téměř 2000 lidí už uprchlo z Afrínu do nedalekého městečka Nubl ze strachu z možného tureckého útoku na město, zatímco stovky lidí se stále pokouší o únik," uvedl dnes šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Situace v regionu přiměla kurdsko-arabskou koalici, která má své oddíly na východě Sýrie a bojuje proti Islámskému státu (IS), přesunout 1700 svých bojovníků právě do Afrínu na pomoc YPG. USA přiznaly, že turecká ofenziva na severu Turecka zpomalila operace proti IS.

Témata:  Turecká armáda Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy