Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko prodloužilo příměří ve východní Ghútě. Podle aktivistů shazují ruská a syrská letadla napalm

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Ruská armáda prodloužila humanitární příměří v syrské východní Ghútě o další dva dny. Klid zbraní má trvat dnes a v pátek. Aktivisté ale informují o těžkých bojích. Z města Hamúríja dnes odešlo přes 3000 lidí. Do této poslední povstalecké enklávy u Damašku dnes vjel konvoj s humanitární pomocí. A

Syrský Červený půlměsíc oznámil, že automobily v humanitárním konvoji vezou 340 tun potravin. Pomoc vypravil Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a OSN. Iolanda Jaquemetová z MVČK řekla, že konvoj veze měsíční potravinový příděl pro 26.100 lidí a míří do města Dúmá na severu východní Ghúty.

Aktivisté působící ve východní Ghútě tvrdí, že syrská armáda a její spojenci na Ghútu stále útočí, ve středu a dnes podle nich zahynulo 26 lidí. Arabská satelitní televize Al-Majádín oznámila, že syrská armáda a její spojenci získali kontrolu téměř nad celým městem Hamúríja. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) sdělila, že z Hamúríje odešlo na území kontrolované vládou přes 3000 civilistů.

Podle SOHR v noci jižní část východní Ghúty zasáhlo deset náletů. Damašek a jeho spojenec Moskva tvrdí, že jejich armády cílí jenom na ozbrojené bojovníky, kteří ostřelují Damašek. Podle nich tito bojovníci využívají civilisty jako lidské štíty.

O těžkých bojích informovala také agentura Reuters, která citovala záchranáře z organizace označované jako Bílé přilby. Podle nich jsou útoky velmi prudké a záchranáři se kvůli nim nemohou dostat k raněným. "Vypalují Ghútu do základů," sdělil Reuters Anas Dimaškí z města Kafr Batna, které je terčem útoků. On i SOHR se domnívají, že syrská a ruská letadla shazují látku podobnou napalmu, která rychle šíří plameny.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin sdělil, že Turecko chce pomoci s evakuací civilistů z východní Ghúty. Turecká tajná služba kromě toho připravuje stažení části radikálů z této oblasti. "Syrský režim a Rusko své vojenské operace ve východní Ghútě zdůvodňují tím, že jsou tam přítomni členové An-Nusry. Odhaduje se, že je jich tam 300 až 1000," řekl Kalin. Turecko chce pomoci se stažením těchto lidí. An-Nusra je skupina napojená na Al-Káidu, postupem doby se několikrát přejmenovala.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii humanitární krize

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy