Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská média oslavují: Naprosté vítězství Putina, knock-out jeho soupeřů

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Vladimir Putin sice vyhrál nedělní prezidentské volby s více než 70 procenty hlasů. Účast v hlasování ale nenaplnila požadavky Kremlu. I tak komentuje ruský tisk nedělní volby prezidenta.

Vladimir Putin sice vyhrál nedělní prezidentské volby s více než 70 procenty hlasů, ale účast v hlasování nejspíše zůstala pod 70 procenty, po kterých toužil Kreml, upozornil dnes na titulní straně ruský deník Vedomosti. Jiné listy naopak usuzují, že tlak Západu na Rusko v posledních dnech přispěl k relativně vysoké účasti voličů.

Titulní strany deníků se ale každopádně nesou ve znamení Putinova čtvrtého triumfu. "Pro Putina hlasovala absolutní většina Rusů," zdůraznil vládní list Rossijskaja gazeta. "Naprosté vítězství Putina, knock-out jeho soupeřů," shrnul populární deník Komsomolskaja pravda, podle kterého výsledek představuje "noční můru" Západu.

"Nepřítomnost skutečné konkurence přeměnila volby ruského prezidenta v referendum o podpoře Vladimira Putina. Chybějící smysl vedl ke změně cíle: 18. března musel vůdce porazit nikoli soupeře na hlasovacích lístcích, ale sám sebe v předchozích politických vydáních," napsaly Vedomosti v redakčním komentáři.

"Paradox čtvrtých Putinových voleb tkví v tom, že vnější přesvědčivost - s předchozím či ještě lepším výsledkem - nezaručuje vítězi snadných šest let vládnutí. (...) Pocit stabilní podpory, který dává skvělé vítězství v den hlasování, ani v podmínkách autoritářského režimu nezmenšuje rostoucí rizika vítěze," dodal list.

Moskovskij komsomolec poznamenává, že den po posledních amerických volbách svět stanul v úžasu, ale po ruských volbách nic takového nehrozí: vítězem se skutečně stal ten, od koho se to čekalo. A stalo se tak podle komentátora i kvůli Západu, protože návrhy, že Rusko by mělo "sklapnout a vypadnout", jak v rámci takzvané kauzy Skripal doporučil britský ministr obrany, "jsou skutečně nejlepší způsob, jak přispět k výsledku, který vůbec není takový, jaký by si přáli v Londýně či Washingtonu". 

Podle opozičního listu Novaja gazeta s výsledkem může být spokojen nejen Kreml, ale i opoziční předák Alexej Navalnyj, nepřipuštěný k volbám kvůli rozsudku, kterým byl odsouzen za údajnou krádež. "Podařilo se mu udržet si své stoupence, navrhnout jim model účasti v politice (pozorování voleb) a dát aktivní menšině ruských občanů možnost učinit vážnou politickou volbu.

Témata:  Rusko noviny a tisk Vladimír Putin volby v Rusku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy