Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na kauzu Skripal reaguje i NATO, sníží počet členů ruské mise

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Brusel/Bratislava - Severoatlantická aliance odebrala akreditaci sedmi členům ruské mise při NATO a odmítne udělit akreditaci dalším třem Rusům, kteří o ni požádali. K řetězovému vyhošťování ruských diplomatů se nepřidalo Slovensko. Prezident Andrej Kiska proto nešetří kritikou.

NATO reaguje na případ otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala na počátku března v jihoanglickém Salisbury. "Rusku to vysílá jasné poselství, že jeho nepřijatelný a nebezpečný model chování má svou cenu a následky," komentoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg opatření, která Severoatlantická aliance dnes přijala.

Maximální počet členů ruské mise při NATO se podle něj sníží ze třiceti na dvacet. Dnešní rozhodnutí bude podle Stoltenberga znamenat, že Moskva bude mít menší schopnost provádět špionáž ve členských zemích NATO.

Útok v Salisbury byl podle generálního tajemníka "prvním užitím nervové látky na území NATO". Označil jej rovněž za "bezohledné porušení mezinárodních norem".

Stoltenberg ale zároveň zdůraznil, že dnešní rozhodnutí nic nemění na politice aliance vůči Rusku. Podle něj je NATO nadále otevřené dialogu s Moskvou a pokračuje v přípravách na další setkání Rady NATO-Rusko.

Vypovězení různého počtu ruských diplomatů dnes a v pondělí oznámily více než dvě desítky zemí světa včetně Česka. Slovensko naopak vyhošťovat nehodlá. Slovenské ministerstvo v zahraničí v pondělí uvedlo, že se v souvislosti se zmiňovanou kauzou rozhodlo jen předvolat ruského velvyslance na Slovensku.

Kiska po dnešní schůzce se státním tajemníkem (náměstkem) slovenského ministerstva zahraničí Lukášem Parízkem vyjádřil nespokojenost nad dosavadními kroky ministerstva v kauze útoku na Skripala.

"Kiska telefonoval s premiérem Peterem Pellegrinim a oznámil mu, že očekává zásadový a jasný postoj Slovenska k požadavku projevit solidaritu s jedním z našich důležitých partnerů," uvedl mluvčí prezidenta SR Roman Krpelan. Situací by se ve středu měla zabývat bezpečnostní rada státu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Jens Stoltenberg Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy