Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akce afghánského letectva proti Tálibánu se změnila masakr civilistů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Kábul - Při pondělním náletu afghánské armády na shromáždění příslušníků Tálibánu v severní provincii Kunduz.zřejmě zahynulo až 50 civilistů a dalších 65 lidí utrpělo zranění.

letecký útok zasáhl náboženskou školu (madrasu) v okrese Daští Arči, v níž bylo v té době 300 civilistů. Afghánská vláda oznámila, že při náletu bylo zabito 15 povstalců z řad Tálibánu a dalších 15 utrpělo zranění.

Kmenový vůdce Hadži Muhammad Naim prohlásil, že po náletu, který zasáhl v pondělí dopoledne madrasu, viděl mnoho mrtvých dětí a pouze čtyři zabité bojovníky Tálibánu. Počet civilních obětí stanovil na 50.

Obyvatelé Daští Arči rovněž hovoří o 50 zabitých civilistech a dalších 150 zraněných. Příbuzní zraněných sdělili, že v době útoku ve škole probíhala absolventská ceremonie.

Agentura AFP citovala dva nejmenované afghánské bezpečnostní zdroje, podle kterých zemřelo 59 lidí. Mezi nimi byly prý převážně děti, z nichž některým bylo pouhých osm let, a také 17 členů Tálibánu.

Afghánská armáda nadále zprávy o civilních obětech odmítá. Armádní činitelé místní televizi TOLO řekli, že útok zasáhl náboženskou školu, v níž se sešlo velké množství bojovníků Tálibánu.

OSN označila incident za "znepokojivý" a na twitteru uvedla, že zahájila vyšetřování. Na místo byl vyslán tým asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA).

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy