Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva dala ultimátum další skupině syrských povstalců

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Město Dúmá ve východní Ghútě opustilo za posledních 24 hodin přes 1100 syrských povstalců ze skupiny Džajš al-Islám i s rodinami. Rusko a syrská vláda plánují povstalce vyhnat také z východního Kalamúnu, který leží asi 40 kilometrů od Damašku a není součástí východní Ghúty.

Ruské ministerstvo obrany dnes v prohlášení uvedlo, že z Dúmy bylo od časných ranních hodin ve 24 autobusech evakuováno přes 1100 rebelů s rodinami.

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400.000 lidí. Od začátku vládní ofenzivy v polovině února si bombardování vyžádalo životy 1600 lidí. Následně na základě dohod mezi Damaškem a rebely bylo podle úřadů z regionu do Idlibu evakuováno 46.000 osob.

Rusko a syrská vláda povstalcům z východního Kalamúnu oznámily, že buď mají akceptovat vládu prezidenta Bašára Asada, nebo musí region opustit. Ultimátum bylo předloženo ruským plukovníkem a představitelem syrského letectva během setkání s civilisty, uvedl Saíd Saif z povstalecké organizace, která si říká Síly mučedníka Ahmada Abda a je spřízněná se Svobodnou syrskou armádou (FSA), což je větší skupina rebelů, jež rovněž bojuje proti Asadovi.

Ve východním Kalamúnu se nachází několik měst ovládaných povstalci a rozlehlá poušť. Saif uvedl, že rebelové navrhli, že se stáhnou do hor a civilisté zůstanou ve svých domovech. Cílem opatření je zabránit hromadnému vysídlování civilistů, jako tomu bylo, když syrská vládní vojska z rukou povstalců dobyla jiná území. K návrhu se nicméně stále nevyjádřilo Rusko, uzavřel Saif.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy