Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj zakládá stranu pro volby starosty v Moskvě

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Právníci ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného požádali ministerstvo spravedlnosti o registraci nové politické strany se jménem Pracovní název (Rabočeje nazvanije). Advokát Navalného Ivan Ždanov to dnes oznámil na twitteru.

Důvodem neobvyklého pojmenování je prý skutečnost, že ve dvou předešlých případech cizí osoby původní názvy Navalného politických formací ukradli. Definitivní jméno tentokrát nová strana dostane až těsně před květnovým ustavujícím sjezdem.

V roce 2012 chtěl ruský opoziční politik ustavit politický subjekt nazvaný Strana pokroku, ale dva týdny před naplánovaným ustavujícím sjezdem zaregistroval kdosi stranu stejného jména. Situace se opakovala o rok později, kdy měl Navalnyj v plánu založit stranu Lidová aliance. Podle právníka Ždanova je hra s ukradenými názvy dílem "kremelských podvodníků".

Strana Pracovní název byla podle moskevského rozhlasu založena s cílem zapojit se do zářijových voleb moskevského starosty, samozřejmě už pod jiným, skutečným jménem. Favoritem voleb by měl být dosavadní starosta Sergej Sobjanin, pokud si ho prezident Vladimir Putin při květnovém sestavování nové ruské vlády nevybere pro některý post v budoucím kabinetu.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy