Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při údajném chemickém útoku v Dúmě zahynulo 60 lidí, zraněných je 1000

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž/Damašek/Washington - Při údajném chemickém útoku na syrské město Dúmá zahynulo v sobotu nejméně 60 lidí a přes 1000 dalších bylo zraněno. Washington podle agentury Reuters vzápětí oznámil, že byl při útoku zřejmě použit nervový plyn, ale je stále nutné shromáždit více důkazů. Podle americké vlády zároveň stále není jasné, zda za útokem stojí syrský režim.

O počtu mrtvých a zraněných informovala agentura Reuters s odvoláním na Svaz zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM), což je sdružení mezinárodních humanitárních organizací financujících nemocnice v Sýrii. 

"Počet obětí se zvyšuje s tím, jak se záchranáři dostávají do míst v podzemí, kam pronikl (použitý jedovatý) plyn a kde hledaly útočiště stovky rodin," uvedl svaz v prohlášení s tím, že počet mrtvých a zraněných patrně není konečný.

Dúmá je pod kontrolou radikálů. Podle záchranářů z organizace označované jako Bílé přilby se Dúmá stala terčem chemického útoku vládních sil. Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel, stejně jako Rusko a Írán, což jsou spojenci syrské vlády.

Incident odsoudila řada zemí, včetně USA, Německa, Británie, Francie a států Perského zálivu. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes oznámila, že zahájila vyšetřování údajného útoku.

Americký ministr obrany James Mattis uvedl, že je nutné zvážit další kroky, pokud se použití chemických zbraní potvrdí. Zdůraznil přitom, že Rusko se v roce 2013 zaručilo, že syrská vláda zničí svůj chemický arsenál, čímž podle agentury AP naznačil, že Moskva za nejnovější incident nese částečnou odpovědnost. Další kroky Washington podle Mattise bude konzultovat se svými spojenci a partnery v NATO. Možnost odvety v podobě amerického náletu na pozice syrské armády americký ministr obrany prozatím nevyloučil. Událostmi v Dúmě se má večer na mimořádném zasedání zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Dúmá se nachází v oblasti východní Ghúta u Damašku. Z východní Ghúty se v minulých dnech evakuovala většina povstaleckých skupin, v Dúmě ale zůstávají povstalci ze skupiny Džajš al-Islám. V neděli byla ohlášena dohoda rebelů a Damašku ohledně evakuace povstalců a jejich rodin a dalších civilistů. Podle zdroje přítomného při sepisování dohody a citovaného agenturou Reuters má v nadcházejících dnech Dúmu opustit 50.000 lidí, včetně povstalců a jejich rodin, výměnou za to, že Džajš Al-Islám propustí 200 osob, které drží v zajetí. 

Témata:  Sýrie chemické zbraně USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy