Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Pentagonu Mattis váhá s úderem na Sýrii

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americký ministr obrany Jim Mattis není jednoznačně pro vojenskou operaci proti Sýrii, kterou plánuje prezident Donald Trump. Ačkoli se uvádí, že USA jsou připraveni podpořit spojenci jako Francie a Británie, britská premiérka Therasa Mayová váhá.

Mattisův spolupracovník a bývalý velvyslanec v Iráku James Jeffrey pro server Politico řekl, že šéf Pentagonu není pro odvetnou akci, pokud nebude promyšlena celková strategie USA v Sýrii. Americká dministrativa nyní podle něj takovou strategii nemá.

Také Eric Edelman, který pracoval v administrativě George Bushe, řekl, že loňský raketový útok na Sýrii rovněž nebyl ukotven v širší strategii. Trump loni rozhodl o útoku na syrskou základnu za chemický útok na Chán Šajchún. Z amerických lodí bylo vypáleno 59 střel. Podle Edelmana americká loňská odveta syrský režim neodradila od dalšího použití chemických zbraní právě proto, že chyběl širší strategický plán.

Jeffrey také poukázal na to, že se Mattis snaží chránit vojenské zdroje kvůli Severní Koreji a chce, aby se pozornost soustředila na ni. "Dokud je tu nebezpečí severokorejských raket, nebude Mattis chtít rozptylovat pozornost kvůli něčemu na Blízkém východě, co může skončit širším konfliktem s Íránem," řekl.

Americký generál ve výslužbě Jack Keane řekl, že odradit režim od používání chemických zbraní nelze odvetným útokem. "Musíte použití chemických zbraní zabránit a to je možné jedině zničením odpalovacího zařízení nebo chemických zbraní samotných či obojího," řekl.

Mayová podle The Times v úterním telefonátu Trumpovi řekla, že Británie potřebuje další důkazy o chemickém útoku na Dúmu. Podle listu ji Trump o vojenskou účast v odvetné akci nežádal. Dohodli se prý, že mezinárodní společenství musí zareagovat, avšak jednoznačně neobvinili syrský režim. 

Témata:  Sýrie USA Pentagon James Mattis

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy