reklama

USA obvinily Rusko, že inspektorům brání dostat se na místo. Nařkly rovněž Rusko a Sýrii, že se pokusily zastřít důkazy chemického útoku. Rusko naopak tvrdí, že žádný chemický útok nebyl a že jde o zinscenovanou záležitost.

Kirillov řekl, že ze silnic vedoucích k Dúmě je třeba ještě odstranit miny. Šéf OPCW Ahmet Üzümcü předtím prohlásil, že Rusko a Sýrie dosud nedaly svolení ke vstupu expertů do Dúmy z bezpečnostních důvodů.

Dúmu, která leží východně od Damašku, dnes mohli navštívit novináři agentury AP. Mluvili s tamními obyvateli, kteří jim 7. duben popsali jako "hrozný plynový útok". Nejvíc zasáhl údajně děti a starší osoby. Obyvatelé útok připisují radikální skupině Džajš al-Islám, která město měla pod kontrolou do až do minulého týdne, kdy do města vstoupila syrská armáda a ruští vojenští policisté. Důkazy pro toto tvrzení ale lidé neposkytli.

Novináři AP se do Dúmy dostali ve skupině žurnalistů, pro něž návštěvu zorganizovala syrská vláda.

Podle Chálida Nusajra, který v Dúmě žije, při útoku zemřelo 47 lidí. Byla mezi nimi také jeho těhotná manželka a dvě dcery. Zasaženy byly v podzemním krytu, který novináři viděli. Podlahu kryl koberec a stěny byly obloženy polštáři, nikde nebyla vidět krev.

Ti, kdo přežili, popsali, že se při útoku šířil silný zápach chloru. Přežili prý ti, kdo si dali přes ústa kusy oděvů namočených ve vodě a octě, vyběhli do vyšších pater a unikli kouři a zápachu.