Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé příhraničí budou střežit kamery

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Drážďany - Saská zemská vláda dnes představila návrh nového policejního zákona, jenž má policii mimo jiné umožnit instalaci zařízení na rozpoznávání obličejů ve vzdálenosti do 30 kilometrů od hranic s Českou republikou a Polskem.

Tato zařízení mají být využívána při pátrání po těžkých zločincích, informoval dnes server deníku Leipziger Volkszeitung.

Používat trvale instalované kamery na rozlišování obličejů má být podél hranic možné na zvlášť určených komunikacích spojujících Sasko se sousedními zeměmi. Součástí návrhu jsou i stacionární systémy na rozlišování státních poznávacích značek.

Saský ministr vnitra Roland Wöller zdůvodnil nezbytnost první novely policejního zákona od roku 1999 novými fenomény, jako jsou obchod s lidmi, organizovaný zločin, kyberzločin, extremismus a ohrožení terorismem.

Novela zákona předpokládá rovněž vyzbrojení speciálních jednotek kulomety a ručními granáty. Potenciální teroristé mají být monitorováni s pomocí elektronických nákotníků, mají se zdržovat jen v určitých místech a mají mít zakázaný kontakt s určitými osobami. V zájmu zabránění nejtěžších zločinů by měly být umožněny odposlechy nebo přerušení mobilního spojení.

Vláda křesťanských (CDU) a sociálních (SPD) demokratů se zatím nedohodla na opatřeních týkajících se například prohledávání počítačů nebo používání kamer na tělo. Sociální demokraté zdůraznili, že je pro ně důležitá vyváženost mezi bezpečností a svobodou.

Posílit bezpečnost v pohraničí se chystá i druhá německá země sousedící s Českou republikou. Bavorská vláda minulý měsíc oznámila, že vybuduje vlastní pohraniční policii a azylový úřad. Policie má začít působit začátkem července a ke kontrole pohraničí chce využívat i drony.

Témata:  policie Německo kamery organizovaný zločin hranice bezpečnostní kamery

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy