Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Barmě odřízly v džungli na 2000 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Rabgún - Vůdčí představitelé Kačjinů žijících na severu Barmy požádali o pomoc kvůli asi 2000 civilistů, včetně těhotných žen a starších osob, kteří kvůli bojům uvázli v džungli. Informovala o tom agentura AP. Barmu sužují etnické nepokoje a boje za regionální autonomii už desítky let. V Kačjinském státě proti sobě stojí tamní povstalci a barmská armáda.

Podle reverenda, který vede místní komunitu, zůstali civilisté v džungli bez léků a dostatečných zásob potravin. Je mezi nimi pět těhotných žen, dvě, které právě porodily, 93 starších osob a rovněž několik vesničanů zraněných při ostřelování.

Nevládní organizace, které v Kačjinském státě operují, už zaslaly otevřený dopis tamnímu vedení. Žádají v něm o povolení k záchraně civilistů, uděleno jim ale zatím nebylo.

"Žádáme o povolení zachránit lidi, kteří uvázli v džungli a jsou v kritické situaci," uvedl zástupce jedné z nich. "Státní ministr pro Kačjinský stát nám ale vzkázal, že je můžeme zachránit, jen když budeme mít povolení armády," dodal.

Několik národnostních menšin tvoří v Barmě celkem více než 30 procent obyvatelstva. Ozbrojené střety trvají s Kačjiny, Šany nebo muslimskými Rohingy. V Kačjinském státě musely kvůli bojům za poslední roky opustit své domovy desítky tisíc lidí.

Situace v oblasti se opět vyostřila na začátku dubna, kdy vláda zahájila novou ofenzivu s nálety a ostřelováním. Šlo o reakci na hrozby kačjinských povstalců, že chtějí získat zpět půdu, o kterou přišli.

Témata:  Barma násilí válka lidé zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy