Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřané dostanou ruské protirakety. Očekává se ostrá reakce Izraele

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Moskva/Damašek - Rusko už v nejbližší době dodá do Sýrie zdarma baterie protiraket S-300 Favorit, které mají chránit hlavní město Damašek a syrská vojenská letiště. Napsal to dnes ruský list Kommersant s odkazem na své armádní a diplomatické zdroje. O dodávce, která má podle ruského listu hlavně politické důvody, Moskva prý už prakticky rozhodla.

Rusko informovalo o možnosti dodávek moderních protiraket po raketovém útoku USA a jejich spojenců na syrské chemické laboratoře a vojenská letiště z předminulého týdne.

Moskva uzavřela kontrakt se Sýrii o dodávce systémů S-300 už v roce 2010, před několika lety ale odmítla Sýrii protirakety dodat s ohledem na naléhavé žádosti Izraele a jeho západních spojenců. Vyplacenou zálohu 400 milionů dolarů Rusko Sýrii vrátilo.

"Tentokrát budou systémy S-300 Sýrii dodány v rámci vojenské pomoci," napsal Kommersant. Moskva přitom očekává negativní reakci Izraele a nevylučuje ani úder izraelské armády na nově rozmístěné protiraketové baterie.

Témata:  Rakety S-300 Rusko Sýrie Izrael

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy