Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Červený kříž je zavalen žádostmi, tisíce Syřanů hledají své příbuzné

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Damašek - Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je zavalen žádostmi Syřanů, kteří potřebují pomoc při hledání svých blízkých. Novinářům to řekl šéf této organizace Peter Maurer. Podle něj MVČK dostal v minulém půlroce 13.000 takových žádostí. Syrská válka trvá od roku 2011 a podle bilance OSN má přes 360.000 obětí.

Maurer řekl, že žádostí nebývalo přibylo, donedávna se jejich počet pohyboval v řádu stovek. Situaci připisuje faktu, že syrští uprchlíci se postupně vracejí do míst, kde se už nebojuje, a hledají své rodiny. Žádosti přicházejí z celého syrského území, ale také z okolních zemí i odjinud. Zatím se podařilo sjednotit velmi málo rodin, podle Maurera kolem padesáti.

"Chceme rozšířit své kapacity, abychom mohli prověřit další detaily těch žádostí. Nemáme přístup do vojenských věznic a do zařízení tajné služby a v této chvíli ani do věznic spravovaných opozicí," upozornil Maurer.

Navíc se podle něj pátrá i po pohřešovaných cizincích, kteří přišli do Sýrie bojovat na straně Islámského státu a Al-Káidy. Maurer řekl, že pracovníci MVČK dostali možnost sejít se s opozičními bojovníky, které zadržují na severu Sýrie kurdské jednotky, jež se podílely na boji proti radikálům. Stejně tak personál MVČK dostal možnost hovořit s příbuznými těchto bojovníků. Jejich rodiny jsou nyní soustředěny do táborů.

Podobný tlak rodin při hledání pohřešovaných příbuzných existuje také v Jemenu a Iráku, upozornil Maurer.

Témata:  Sýrie Červený kříž uprchlíci rodina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy