reklama

Vůdci dvou nejlidnatějších zemí světa mají mimo jiné projednat rozvoj bilaterálních vztahů ze strategického a dlouhodobého hlediska, uvedlo indické ministerstvo zahraničí.

Čínsko-indické vztahy trvají už několik set let, ale v posledních desetiletích je charakterizovalo především soupeření o to, kdo se stane v Asii vůdčí silou.

V roce 1962 svedly obě země pohraniční válku a v loňském roce se vojáci obou zemí deset týdnů drželi v šachu na hranicích území, jež si zároveň nárokuje Bhútán. Indii také zneklidňují snahy Číny vybudovat si strategické a ekonomické vztahy se zeměmi u Indického oceánu včetně Srí Lanky, Malediv či dlouholetého indického rivala Pákistánu.

Čína naopak Indii kritizuje za to, že poskytuje útočiště tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi. Oba státy si navíc nárokují území svého protějšku - Čína pokládá za své 90.000 čtverečních kilometrů na severovýchodě Indie, zatímco podle Indie Čína okupuje 38.000 kilometrů vysokohorského území Aksai Čin v západní části Himálaje.

Oficiální představitelé obou zemí už se sešli nejméně dvacetkrát, aby tyto sporné pohraniční nároky projednali, ale bez podstatnějšího pokroku.