Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři členských zemí NATO jednají o Rusku i terorismu, přiletěl i Pompeo

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - V Bruselu dnes dopoledne začalo jednání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance. Poslední ministerské schůzky ve staré budově alianční centrály před stěhováním do nedalekého nového komplexu se poprvé účastní nový ministr zahraničí USA Mike Pompeo, což je někdejší šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Do Bruselu odletěl jen pár hodin poté, co jej v nové funkci potvrdil americký Senát.

Dnešní ministerské diskuse jsou do značné míry přípravou letního summitu NATO, který už se bude konat právě v nové centrále aliance.

Tématy dnešních diskusí jsou nejen napjaté vztahy mezi aliancí a Ruskem, neformálně probrané už na pracovní snídani, ale také řada dalších otázek. "Zaměříme se na situaci na Blízkém východě a v Severní Africe, na naše snahy šířit stabilitu a bojovat s terorismem," vypočetl na začátku jednání generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Ministři proberou přípravu nové výcvikové mise NATO v Iráku, která bude zahájena právě na summitu v červenci. Mluvit se nyní bude také o spolupráci s Jordánskem, Tuniskem a dalšími aliančními partnery v regionu, také v souvislosti s otázkou, jak při podpoře stability regionu může NATO spolupracovat s Evropskou unií.

Americký ministr Pompeo při příchodu Stoltenbergovi před novináři řekl, že jak to šlo, "skočil do letadla" a přiletěl. "Je pro to důvod, naše práce tady je nedocenitelná," poznamenal. Americký prezident Donald Trump se přitom v minulosti k alianci vyjadřoval poměrně kriticky.

Schůzka je v NATO premiérou také pro německého ministra zahraničí Heika Maase. Ten při příchodu zdůraznil potřebu pokračujícího dialogu s Ruskem. Bez Ruska podle něj totiž nebude možné dosáhnout dlouhodobého politického řešení různých krizí, včetně té v Sýrii. "Od ruské strany očekáváme v důležitých otázkách a při řešení krizí konstruktivní příspěvky, a to nejen v Sýrii," podotkl.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Rusko Mike Pompeo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy