Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo půjde volit, toho zabijeme, vyhrožují radikálové Afgháncům

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - V Afghánistánu přibývá útoků na centra pro zápis na voličské seznamy pro parlamentní volby plánované na 20. října. To komplikuje registraci voličů, kterou by za současného tempa stihly ve stanovené lhůtě absolvovat pouze necelé tři miliony z odhadovaných 14 až 16 milionů voličů, napsala dnes agentura AFP.

"Jsme znepokojeni," řekl mluvčí afghánské volební komise Šafí Džalálí. Centra pro registraci voličů se ve školách a mešitách otevřela 14. dubna a za uplynulé dva týdny se přišlo zapsat něco přes 650.000 lidí. Afghánské úřady proto stupňují výzvy k občanům a dokonce obyvatelům shazují propagační materiály z letadel.

Od otevření zápisu jsou ale podle AFP útoky téměř na denním pořádku. Dnešní výbuch nálože u mešity v Dželálábádu využívané k registracím zranil pět lidí. Před týdnem útok sebevražedného atentátníka z radikální organizace Islámský stát (IS) ve škole v Kábulu zabil téměř 60 lidí a dalších 119 osob zranil.

Zápis voličů měl původně trvat dva měsíce, ale podle Džalálího by mohl být nakonec prodloužen až o měsíc. "Vedou se diskuse ohledně rozpočtu," upřesnil. Ani to by ale v některých částech země nemuselo hrát roli.

Agentura Reuters popsala kampaň zastrašování, kterou se Tálibán snaží odradit Afghánce od účasti ve volbách. "Shromáždili nás v mešitě a varovali nás, že pokud půjdeme do registračních center a budeme volit, vypálí naši vesnici," řekl vesničan ze severní provincie Balch o návštěvě Tálibánu z minulého týdne.

Tálibán v těchto dnech zahájil se svou pravidelnou jarní ofenzivou a dává jasně najevo, že volby nenechá proběhnout v klidu. Největší problémy podle Reuters mohou nastat ve venkovských oblastech. Spojené státy odhadují, že afghánská vláda má pevně pod kontrolou jen asi 56 procent svého území a že její zranitelnost poroste s tím, jak se bude registrace přesouvat do oblastních center a na venkov.

Témata:  Afghanistán Tálibán násilí terorismus

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.