Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsie: za falešnou zprávu vysoká pokuta

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - V Malajsii vyšetřují opozičního vůdce Mahathira Mohamada kvůli obvinění z šíření falešné zprávy. Mohamad si stěžoval, že někdo nejspíš poškodil jeho soukromé letadlo, když chtěl minulý týden letět z malajsijské metropole do města Langkawi. Tam měl namířeno, aby zaregistroval svou kandidaturu ve volbách, které se v zemi uskuteční příští týden. Vláda nařídila obvinění prošetřit a žádnou sabotáž prý nezjistila. Právě proto mělo jít o falešnou zprávu a Mohamad je vyšetřován, uvedla místní policie.

Malajsie se nyní nachází uprostřed intenzivní předvolební kampaně, ve které proti sobě stojí současný premiér Najib Razak a 92letý bývalý předseda vlády Mahathir Mohamad. Razakova vláda přijala v dubnu zákon, který trestá falešné zprávy vysokými pokutami a vězením. Podle kritiků je ale zákon jen pokusem umlčet opozici před volbami 9. května a ovlivní zpravodajství o korupčním skandálu, s nímž je Razak spojen.

Mohamad, který je kandidátem opozice na premiéra, minulý týden oznámil, že někdo nejspíš poškodil jeho soukromé letadlo. Pilot odhalil určitá poškození letounu těsně před vzletem. Vláda nařídila celou věc prošetřit a úřad pro civilní letectví následně uvedl, že žádnou sabotáž neodhalil. Šéf tohoto úřadu rovněž prohlásil, že se Mohamad nezachoval správně, když přišel s těmito "falešnými" tvrzení s cílem získat politické body.

Policejní šéf v Kuala Lumpuru agentuře Reuters sdělil, že jeho lidé na základě podnětu zahájili vyšetřování opozičního vůdce. Mohamadův mluvčí zatím na nejnovější vývoj nereagoval.

Podle zákona, který trestá šíření falešných zpráv, mohou pachatelé tohoto činu dostat pokutu až 500.000 ringgitů (asi 2,7 milionu korun) a mohou být rovněž uvězněni až na šest let.

Mahathir Mohamad, který zastával post malajsijského premiéra v letech 1981 až 2003, původně patřil k Razakovým ochráncům, nyní je ale jedním z jeho nejtvrdších kritiků.

Současný premiér Razak je spojen s finančním skandálem kolem investičního fondu 1MDB, který sám založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (přes 85 miliard korun) a o případ se zajímá Švýcarsko i Spojené státy. Na Razakově osobním kontě se objevilo přes 680 milionů dolarů. I přesto se ale očekává, že v parlamentních volbách příští týden nejspíš zvítězí, uvedla agentura Reuters.

 

Témata:  Malajsie pokuty EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy