Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kosovo a Černá hora podepsaly dohodu o podobě hranic

Vlajka Kosova
Vlajka Kosova
Foto: Pixabay

Priština - Kosovský prezident Hashim Thaçi dnes stvrdil dohodu o vytyčení hranic s Černou Horou. Ratifikaci dokumentu, podepsaného zástupci vlád obou zemí už před třemi lety, až do letošního března bránila v kosovském parlament tvrdošíjně opozice, a to i s použitím slzného plynu v jednacím sále.

Dohoda byla podepsána 25. srpna 2015 a černohorský parlament ji už dávno ratifikoval. Dojednaná demarkace hraniční linie ale narazila na rozhodný odpor kosovských opozičních politiků. Ti jsou nadále přesvědčeni, že Kosovo přichází o část svého území. Změnit názor je nepřimělo ani ujišťování vlády ani několikeré dobrozdání mezinárodních expertů.

Kosovský zákonodárný sbor dohodu ratifikoval až letos 21. března. Podařilo se to, přestože i tentokrát někteří odpůrci tohoto mezinárodněprávního aktu opět v zasedací síni rozprášili slzný plyn a navzdory tomu, že se názory na tuto dohodu rozcházejí i uvnitř nynější vládní koalice.

Schválení dokumentu je přitom pro Prištinu velmi důležité. Jde totiž o jednu z podmínek další evropské integrace Kosova.

Témata:  Kosovo Černá Hora diplomacie Hashim Thaçi hranice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy