Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Živě: Přehlídka v Moskvě

Osvobození Ostravy
Osvobození Ostravy
Foto: Archiv města Ostrava

Moskva - Rusko i letos oslaví výročí, byť nekulaté, konce druhé světové války tradiční vojenskou přehlídkou v Moskvě, ale i v dalších městech. V metropoli má dnes před prezidentem Vladimirem Putinem a dalšími ruskými i zahraničními činiteli defilovat více než 13.000 vojáků.

Celkové náklady na oslavy v ruském hlavním městě se odhadují v přepočtu zhruba na 210 milionů korun. Je to více než v předchozích dvou letech, ale daleko za náklady oslav kulatého 70. výročí v roce 2015. Ty se v tehdejším přepočtu vyšplhaly na 347 milionů korun.

Ruská armáda by dnes měla představit bezmála 160 kusů vojenské techniky a sedm desítek letadel. Budou mezi nimi i dvě nejnovější stíhačky Su-57 a dvě stíhačky MiG-31K s nejmodernějšími raketami Kinžal, které údajně létají hypersonickou rychlostí, tedy pětinásobně rychleji než zvuk.

Takzvaný Den vítězství se v Rusku i ve většině postsovětských republik slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka. Vysvětluje se to tím, že v okamžiku německé kapitulace v Berlíně 8. května 1945 bylo v Moskvě, vzhledem k časovému posunu, už po půlnoci.

  

Témata:  II. světová válka Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy