Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

132 uprchlíků z Libye bylo evakuováno OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Tripolis - Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v úterý evakuoval z Libye do Nigeru 132 uprchlíků a žadatelů o azyl pocházejících převážně z Eritreje, jejíž vládu OSN obvinila ze zločinů proti lidskosti. Běženci budou z Nigeru putovat do třetích zemí, kde získají azyl. Další evakuace běženců z Libye do Nigeru je naplánovaná na příští týden, uvedla dnes agentura Reuters.

Dosud UNHCR do Nigeru přepravil asi 1000 uprchlíků a žadatelů o azyl. Evakuace ale musely být přerušeny kvůli prodlevě v poskytování azylu těmto běžencům v západních zemích.

Několik set uprchlíků a žadatelů o azyl bylo přepraveno do cílových destinací přímo z Libye. Protože ale většina západních států v roce 2014 zavřela své ambasády v Tripolisu, častěji se stává, že jsou migranti přepraveni nejprve do bezpečnější země a až následně na místo, kde získají azyl.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. Moc je rozdělena mezi různými milicemi a v zemi panuje dvojvládí, v jehož důsledku vzkvétá zločinnost.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.