Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guatemala vyzvala Švédsko a Španělsko, aby stáhly své velvyslance

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Guatemala - Guatemala požádala Švédsko a Venezuelu, aby vyměnily své velvyslance v této středoamerické zemi, protože se podle ní vměšují do jejích vnitřních záležitostí. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na guatemalskou vládu. Podle místního tisku nejde o vyhoštění, jen o žádost o výměnu diplomatů.

Případ švédského ambasadora dávají některá média do souvislosti s komisí OSN, která v Guatemale vyšetřuje korupci a jejíž šéf loni žádal zbavit imunity i prezidenta Jimmyho Moralese kvůli vyšetřování nelegálního financování jeho předvolební kampaně.

Guatemalská vláda ve čtvrtek v tiskovém prohlášení nespecifikovala, jak konkrétně se podle ní švédský velvyslanec Anders Kompass a venezuelská velvyslankyně Elena Salcedová do jejích vnitřních záležitostí vměšují.

Guatemalská ministryně zahraničí Sandra Jovelová nicméně novinářům řekla, že "pan velvyslanec Kompass nazval celou guatemalskou společnost zkorumpovanou". "Taková prohlášení nebudeme tolerovat, protože tak to není," dodala Jovelová. Na otázku novinářů, zda budou následovat další žádosti o výměnu diplomatů, ministryně uvedla, že "budou-li se chovat korektně, bude s nimi rovněž zacházeno korektně".

Kompass, který je velvyslancem v Guatemale od loňského prosince, hovořil podle agentury Reuters o "zkorumpované společnosti" letos v lednu. Učinil tak na ceremoniálu, na němž oznamoval další příspěvek Švédska protikorupční komisi OSN. Švédsko patří k velkým přispěvatelům do rozpočtu Mezinárodní komise proti beztrestnosti v Guatemale (Cicig), kterou zřídila OSN a která v této středoamerické zemi působí od roku 2006.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová v reakci na žádost guatemalské vlády oznámila, že bude chtít "bližší vysvětlení". Dodala, že postoje Švédska "k ochraně lidských práv a k boji proti korupci jsou dobře známé".

Protikorupční komise OSN hrála klíčovou roli například ve vyšetřování bývalého prezidenta Guatemaly Otto Péreze Moliny (2012-2015) a jeho viceprezidentky Roxany Baldettiové, které poslal soud v roce 2015 do vazby kvůli obvinění z korupce.

Loni v létě šéf této komise OSN Iván Velásquez požádal, aby byl prezident Morales zbaven imunity kvůli vyšetřování nelegálního financování své předvolební kampaně v roce 2015. Morales krátce na to označil šéfa komise OSN za nežádoucí osobu; vyhoštění kolumbijského právníka zabránil ústavní soud. Obyvatelé Guatemaly tehdy vyšli ulic a žádali odstoupení hlavy státu.

Témata:  Guatemala Španělsko Švédsko diplomacie velvyslanectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy