reklama

Malajsijské ministerstvo pro imigraci podle deníku propustilo 15 svých zaměstnanců poté, co došlo k odhalení obrovského narušení bezpečnosti, které možná sahá až do roku 2010. V rámci toho bylo lidem umožněno, aby hlavním mezinárodním letištěm v zemi procházeli bez náležitých kontrol.

Podle informací, které uveřejnil státní zpravodajský portál Bernama, byl zahájen postup proti 37 úředníkům, z čehož 14 bylo suspendováno. Podle všeho se podíleli na „sabotáži" Malajsijského imigračního systému, počítačového programu, který kontroluje pasy cestujících a srovnává je s databází, která zahrnuje seznam ztracených a odcizených pasů.

Australský zpravodajský server ABC uvedl, že zde panuje podezření ze spolupráce s kriminálními syndikáty, které jsou zapojeny do pašování lidí. Díky nabourání systému bylo podle všeho umožněno lidem ze zahraničí, aby ovládali počítače na letišti za pomocí vzdáleného přístupu.

Server podotýká, že vyšetřování začalo před třemi měsíci na základě častých výpadků systému. Ahmad Zahid Hamidi, místopředseda malajsijské vlády, k případu uvedl, že by do něj mohlo být zapojeno až sto lidí.