Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nestupňujte napětí, vyzývá Moskva kvůli situaci v Gaze

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Ženeva/Moskva - Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva opět odsoudil pondělní násilí ze strany izraelských bezpečnostních složek při protestech Palestinců v Gaze a zároveň vyzval k nezávislému vyšetření události. Rusko mezitím vyzvalo kvartet blízkovýchodních vyjednávačů, aby se vyvaroval kroků, které by mohly vést k další eskalaci. Při pondělních střetech mezi Palestinci a izraelskými vojáky v Pásmu Gazy přišlo o život téměř 60 Palestinců. Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za použití ostrých nábojů při střelbě na demonstranty. Premiér Benjamin Netanjahu kroky izraelské armády ale brání s odůvodněním, že Izrael musí chránit své hranice.

Palestinci v Gaze demonstrují od konce března za ukončení blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale které se teď nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek. Ty pondělní byly uspořádány mimo jiné v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a židovským státem v roce 2014.

Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville na tiskové konferenci v Ženevě podle agentury Reuters uvedl, že Izrael sice podle mezinárodního práva má právo chránit své hranice, ale střelné zbraně s ostrou municí mohou být použity pouze v naprosto krajních případech. Palestinci, kteří se přibližovali k hraničnímu plotu v Gaze, ale nepředstavovali nebezpečí, které by si zasloužilo takto tvrdou reakci izraelských bezpečnostních složek, řekl.

Kreml mezitím vyzval státy světa a především blízkovýchodní kvartet, aby se vyvarovaly kroků, které by vedly k nárůstu napětí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko situaci monitoruje.

Od roku 2002 se kvartet vyjednavačů, který tvoří Spojené státy, Rusko, EU a OSN, angažuje v izraelsko-palestinském mírovém procesu. Zatím se mu ale nepodařilo dosáhnout zásadního pokroku.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Rusko OSN (Organizace spojených národů) Dmitrij Peskov Izrael

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy