Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiruské sankce: Ke zmírnění embarga nevidím žádný důvod, říká rázně Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Některé země EU volají po zrušení protiruských sankcí, Německo je ale neústupné. Německá kancléřka Angela Merkelová nevidí žádný důvod, aby se embargo zmírnilo.

"Mohu vám jenom říci, že kancléřka se shoduje s ministrem zahraničí v tom, že minský proces musí pokračovat. Kancléřka v současné době nevidí vůbec žádný důvod ke zmírnění sankcí," řekla dnes mluvčí německé vlády Christiane Wirtzová.

O postupném zmírňování sankcí v případě, že pokročí mírový proces na Ukrajině, mluvil minulý týden německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Zatím se tak ale podle něj nestalo.

Pro postupné rušení sankcí se nedávno vyslovil německý vicekancléř a šéf tamní sociální demokracie Sigmar Gabriel. Izolace podle něj nic nepřináší.

O prodloužení sankcí bude rozhodovat Evropská unie předtím, než na konci července vyprší. Někteří diplomaté dávají najevo, že dohoda všech členských zemí EU nemusí být jednoduchá.

Témata:  Angela Merkelová protiruské sankce EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy