Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě je více než milion otroků: Romové prodávají své děti a nutí je do manželství

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn – Společnost Walk Free Foundation (WFF) sestavila takzvaný Světový index otroctví, který má ukázat, jak na tom které regiony i konkrétní země jsou s ohledem na problematiku moderního otroctví. Evropa je podle tohoto žebříčku regionem, kde je míra moderního otroctví nejnižší; problémy tu ale přesto existují.

Více než milion otroků

Podle WFF v Evropě žije v otroctví celkem asi 1 243 400 lidí. Ve své analýze situace v tomto regionu nadace tvrdí, že ačkoliv není Evropa tak často destinací těchto moderních otroků, často právě odsud pochází.

S odkazem na statistickou agenturu Evropské unie, Eurostat, uvádí, že občané EU tvoří 65 % identifikovaných obětí pašování v Evropě. „Tito lidé pochází především z Východní Evropy včetně Rumunska, Bulharska, Litvy a Slovenska. Oběti mimo EU jsou pak zejména z Nigérie, Číny a Brazílie," uvádí analýza.

Podotýká, že ačkoliv jsou v Evropě nejčastěji hlášeny případy nucené práce a komerčních sexuálních služeb, je zde možné najít i jiné podoby moderního otroctví – zmiňuje například nucené sňatky dětí v Turecku.

Děti a ženy v ohrožení

Varuje také, že se čísla ohledně těchto údajů mohou v dohledné budoucnosti změnit s ohledem na migrační krizi, jelikož se uprchlíci často stávají oběťmi tohoto typu zločinu. Velké riziko je především pro děti, jak varuje i bezpečnostní agentura EU, Europol.

Až 80 % obětí v Evropě tvoří ženy. Analýza uvádí, že do Evropy jsou v rámci moderního obchodu s lidmi často pašovány ženy a dívky z oblasti subsaharské Afriky. „Nigérie je zdrojem lidí, kteří jsou pašováni do Evropy; zejména ženy, které jsou zneužívány v Itálii, Belgii, Francii, Španělsku, Švédsku a Nizozemí," varuje studie.

Problém nucené práce se pak podle ní týká zejména oblastí zemědělství, lesnictví, rybářství, stavebnictví, zásobování, textilního průmyslu, domácích prací a dalších sektorů. Poukazuje například na Vietnamce, kteří v Polsku nahlásili případy, kdy jim zaměstnavatel odebral pasy, zabavil jim mobilní telefony a nutil je pracovat 12-13 hodin denně a šest dní v týdnu.

Problém nuceného manželství

Analýza zmiňuje i problematiku romských rodin a komunit, které podle ní patří mezi „nejvíce opomíjené skupiny lidí v Evropě." Varuje, že se některé romské rodiny kvůli chudobě „uchylují ke kupčení s vlastními dětmi, nutí je do sňatků nebo je v rámci strategie přežití zapojují do komerčního sexuálního zneužívání".

Varuje, že v některých zemích, například v Bulharsku, stále dochází k případům, kdy je nevěsta unesena a do sňatku donucena, jelikož je zde konzumací sňatku manželství legitimizováno.

Nucené manželství je podle analýzy rostoucím problémem celé Evropy a souvisí s problémy imigrace a multikulturalismu. „Případy nuceného manželství byly hlášeny po celé Evropě – v zemích včetně Slovenska, Bulharska, Španělska, Německa a Velké Británie," dodává analýza.

Témata:  otroctví EU lidé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy