reklama

Nemělo by se podle nich zapomínat, že šampionát se v červnu a červenci uskuteční v zemi, jejíž vedení považují za viníka tragédie s 298 oběťmi.

"Je pro nás bolestné uvědomovat si temnou ironii v tom, že ruští vůdci, kteří budou vítat svět s otevřenou náručí, jsou ti samí, kdo nesou hlavní díl viny za zničení našeho světa. Jsou to ti samí vůdci, kteří se úporně snažili zakrýt pravdu a kteří se vyhýbají odpovědnosti za nejstrašnější den v červenci 2014," píší pozůstalí v otevřeném dopisu, který otiskl opoziční list Novaja gazeta.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů dospěl k závěru, že letadlo na cestě z Amsterodamu do malajsijské metropole sestřelila 17. července 2014 raketa Buk pocházející z Ruska a vypálená z oblasti, kterou měli pod kontrolou proruští povstalci. Moskva zapojení do bojů na východě Ukrajiny dlouhodobě popírá, stejně jako podíl na katastrofě letu MH17. Rusko v roce 2015 zablokovalo snahu zřídit za účelem stíhání viníků katastrofy mezinárodní tribunál.

Pozůstalí si v dopisu stěžují i na to, jak na katastrofu reagovala ruská státní média. "Naše rodiny přiváděly do rozpaků četné a často protikladné verze, které přicházely z Ruska o tom, co se stalo s letadlem: 'MH17 sestřelil ukrajinský bitevník', 'Boeing sestřelila raketa, vypálená po letadle ruského prezidenta', 'Letadlo naložili mrtvými těly a úmyslně jej sestřelili', 'Byla to raketa Buk, ale ne ruského původu'. Mezitím ruské úřady nadále odmítají jakoukoli účast na neštěstí," připomíná dopis, podepsaný desítkou pozůstalých.

"Víme, že všechny země, včetně naší, překrucují pravdu a někdy lžou. Ale chtějí Rusové žít v zemi, kde pro pravdu vůbec nezbylo místo? Je možné, že si někdo z vás pomyslí, že vymyšlený je i tento dopis?" ptají se pozůstalí. Věří však, že jednou v budoucnu budou lidé zodpovědní za smrt téměř tří stovek lidí pojmenováni a stanou před soudem v Nizozemsku, odkud pocházela většina obětí, 196 z 298.

Na konci loňského roku soud v americkém státu Illinois odsoudil někdejšího "ministra obrany" proruských separatistů na východě Ukrajiny Igora Girkina, známějšího pod krycím jménem Igor Strelkov, k vyplacení stamilionů dolarů jako odškodnění pozůstalým. Strelkov se v ruské televizi verdiktu vysmál.