Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se Severním Irskem po brexitu? V EU bude i nebude, navrhují Britové

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr pro brexit David Davis pracuje na plánu, podle nějž by po odchodu Británie z Evropské unie fungovalo Severní Irsko jak v režimu Británie i EU, a mohlo tak obchodovat s oběma. Davis dále navrhuje zavedení nárazníkové zóny na hranici Severního Irska a Irské republiky, čímž by odpadla potřeba hraničních kontrol. Informoval o tom britský list The Sun. Davisovy návrhy by mohly rozlítit severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP), která podporuje menšinovou vládu premiérky Theresy Mayové, napsal dále The Sun.

Vedle toho, že by Severní Irsko fungovalo jak v režimu Británie, tak EU, Davis navrhuje vytvoření nárazníkové zóny o šířce 10 mil (zhruba 16 kilometrů), tedy vytvoření "zvláštní ekonomické zóny" určené pro místní obchodníky a chovatele skotu, kteří tvoří 90 procent těch, co hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou překračují.

Severní Irsko, které je stejně jako Anglie, Skotsko a Wales součástí Spojeného království, bude po brexitu jediným regionem, který bude mít přímou hranici s EU. Otázka režimu, jaký na ní bude panovat, je jedním z hlavních sporných bodů při jednání o odchodu Británie z EU.

Jedním z navrhovaných řešení problému je i to, aby Severní Irsko zůstalo v celní unii. To by ovšem vyvolalo nutnost zavedení vnitřních britských kontrol. Toto řešení odmítá především DUP.

Témata:  Brexit Severní Irsko EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy