Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsijci se skládají na státní dluh

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Ke crowdfundingu jako nástroji k získání peněz na úhradu státního dluhu sáhla Malajsie. Za 24 hodin od vyhlášení sbírky přišly od obyvatelstva, nadšeného z prvních vládních změn od vyhlášení nezávislosti, v přepočtu téměř dva miliony dolarů (44 milionů Kč). Malajsie dluží 251 miliard dolarů, což představuje asi 80 procent produkce jejího hospodářství.

Akci odstartovala 27letá Malajsijka, jejíž kampaň pro "zemi, kterou miluje a je na ni hrdá" přilákala velký zájem. Ministr financí Lim Guan Eng pak oznámil založení transparentního fondu pro příspěvky. Za první den tam lidé poslali sedm milionů ringgitů, v přepočtu 1,8 milionu USD.

Tento krok připomíná konec 90. let v Jižní Koreji, kdy lidé stáli ve frontách, aby darovali snubní prsteny a jiné cennosti na pomoc ekonomice postižené finanční krizí v Asii, napsal server BBC.

Nová malajsijská vláda v čele s premiérem Mahathirem Mohamadsem se zavázala dluhové zatížení země řešit. Vzhledem k tomu, že dosahuje 251 miliard USD, crowdfunding, tedy způsob získávání peněz přes malé částky od drobných dárců, jí asi moc nepomůže.

Témata:  Malajsie dluhy ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy