Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Afghánistánu: Radu duchovních zmasakroval IS, zemřelo 14 lidí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Kábul - Za pondělním útokem na shromáždění duchovních představitelů v Kábulu patrně stojí Islámský stát (IS). Atentátník zabil 14 lidí, včetně sedmi muslimských duchovních. Ti předtím vydali náboženský výnos, který sebevražedné atentáty zakazuje.

Na shromáždění afghánské Nejvyšší rady ulemů se ve velkém stanu v západní části Kábulu sešlo v pondělí kolem 2000 lidí. Útočník se odpálil, když duchovní ze schůzky odcházeli.

K atentátu se přihlásila místní pobočka Islámského státu, žádný důkaz ale Islámský stát pro své tvrzení neposkytl. V prohlášení zveřejněném na internetu IS uvedl, že atentát mířil proti shromáždění "tyranských duchovních". Hnutí Tálibán se od pondělního atentátu distancovalo.

Nejvyšší rada ulemů v pondělí vydala náboženský edikt (fatvu), kterým prohlašuje sebevražedné útoky podle islámského práva za zakázané. Rovněž vyzvali afghánské vládní síly i povstalce z hnutí Tálibán a další ozbrojence, aby zastavili boje.

Fatvu zakazující sebevražedné útoky podpořil dnes také afghánský prezident Ašraf Ghaní. Atentát na shromáždění duchovních odsoudil a prohlásil, že se jednalo o "útok proti dědicům proroka islámu a proti islámským hodnotám".

Témata:  Afghanistán teroristické útoky v Afghánistánu Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy