Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severoatlantická aliance začalo střežit vzdušný prostor Černé Hory,

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Podgorica - NATO dnes začalo střežit nebe svého nejmladšího člena - Černé Hory. Start obstaralo ukázkové cvičení bojových letounů Itálie a Řecka, které se budou na hlídání vzdušného prostoru této bývalé jugoslávské republiky podílet společně s černohorskou armádou

Černá Hora se stala součástí NATO přesně před rokem jako jeho 29. členský stát. Vláda tohoto svého cíle dosáhla přes silný odpor proruské opozice a Ruska. Po oddělení od Srbska a vyhlášení samostatnosti v roce 2006 zůstala Černá Hora bez bojových letounů.

Misi NATO k ochraně černohorského vzdušného prostoru slavnostně zahájila na letišti Golubovci na jižním předměstí Podgorici ukázka přinuceného přistání vetřeleckého letadla. 

"Můžeme s právem říci, že dnes jsme bezpečnější a že naše hranice, naše nebe, naše moře jsou chráněné před ať už neúmyslným, či úmyslným zneužitím tohoto prostoru," prohlásil po úspěšném "zásahu" italských a řeckých stíhaček.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Černá Hora

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy