Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summitem G7 hýbe napětí. Spory mezi EU a USA přetrvávají

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

La Malbaie - Na summitu G7 v Kanadě bylo znát napětí, a to kvůli politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. Lídři zemí skupiny sedmi ekonomicky nejvyspělejších států se ve společném komuniké shodli na důležitosti mít takové obchodní vztahy, které jsou založené na jasných pravidlech. Spor mezi EU a USA ovšem trvá.

"Předpokládám, že vydáme společné stanovisko k obchodu," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci. "To ale podrobně neřeší celý problém, máme jiné názory než Spojené státy," dodala.

"Je pro nás důležité, že se zavazujeme k obchodování založeném na určitých pravidlech, že budeme i nadále bojovat proti protekcionismu a že chceme reformovat Světovou obchodní organizaci (WTO)," pokračovala Merkelová. Členské země G7 se podle ní shodly na nutnosti snížit cla a další obchodní bariéry. "To jsou sdílené názory, problémy jsou ale v detailech," řekla.

"Trumpova cla" se vztahují na celou Evropskou unii. Skupinu G7 tvoří vedle Spojených států ještě Británie, Francie, Kanada, Německo, Itálie a Japonsko. Evropská unie jako celek je pak označována za osmého člena.

V závěrečném komuniké, kterým tradičně summity G7 končí, bude zmíněna americká výjimka týkající se recyklace plastů. Merkelová oznámila, že šest zemí G7 - Itálie, Francie, Británie, Německo, Japonsko a Kanada - se zavázalo, že v rámci ochrany oceánů před znečištěním od roku 2030 zaručí recyklovatelnost plastů. Spojené státy se ochrany oceánů sice chtějí také účastnit, nesouhlasí ale se stanovením konkrétního cíle v tomto případě.

Témata:  G7 Angela Merkelová Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy