Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie doufá ve spolupráci Ruska s G7

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

La Malbaie - Nový italský premiér Giuseppe Conte se shodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, že by Rusko mělo moci v co nejkratší době znovu spolupracovat se skupinou ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7. Proti tomu se striktně staví Berlín.

Rusko a země G7 společně tvořily seskupení G8. Rusko ale bylo na jaře 2014 vyřazeno za okupaci a následnou anexi Krymu a za podporu proruských separatistů na Ukrajině.

"Itálie věří, že je důležité mít s Ruskem dialog. To ale neznamená, že lze přes noc zrušit systém sankcí. Sankce jsou spojeny s dohodou z Minsku, která dosud nebyla plně implementována," řekl dnes Conte.

Nová populistická vláda v Itálii zastává proruskou politiku a přeje si zrušení protiruských sankcí, uvedla agentura DPA. 

Trump řekl, že znovupřijetí Ruska do elitního klubu vyspělých zemí by bylo přínosem. Upozornil ale, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem už relativně dlouho nemluvil. 

Německá kancléřka Angela Merkelová naopak uvedla, že se lídři evropských států G7 na summitu shodli, že pro znovupřijetí Ruska zatím nenastaly ty správné podmínky.

Témata:  G7 Rusko Angela Merkelová Giuseppe Conte

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy