Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

My musíme rozhodovat, kdo může do Evropy přicházet, žádá rakouský kancléř

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Berlín - Rakouský kancléř Sebastian Kurz v Berlíně jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Po schůzce uvedl, že chce lepší ochranu vnějších hranic. Německá kancléřka prý tuto myšlenku podporuje.

Ne každý, kdo ve světě trpí pronásledováním, může v Evropě najít lepší život, varoval Kurz. Jeho země se proto v druhé polovině roku, během níž bude předsedat Evropské unii, chce soustředit na zlepšení ochrany vnějších hranic uskupení.

„My musíme rozhodovat, kdo může do Evropy přicházet, ne pašeráci," prohlásil Kurz, který chce mimo jiné personálně a finančně posílit Evropskou agenturu pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex). Navíc by chtěl posilovat pomoc v zemích původu migrantů.

Přístup Merkelové k migraci se od toho Kurzova v řadě ohledů liší, kancléřka přesto uvedla, že spolková republika bude podporovat Rakousko v posilování ochrany vnějších hranic EU. Evropa ale podle ní musí postupovat jednotně, jinak by mohla utrpět vážné škody. Není podle ní třeba možné, aby zodpovědnost za řešení situace neslo jen pár zemí, kam většina běženců směřuje.

Na Kurze dnes také směřovala otázka na spory na německé politické scéně týkající se toho, zda má Německo vracet část uprchlíků přímo na svých hranicích do zemí jako je Rakouskou nebo Česká republika. Požaduje to ministr vnitra Horst Seehofer, Merkelová se ale zatím staví proti. Rakouský kancléř, který se ve středu sejde i se Seehoferem, k tomu poznamenal, že se do sporu nechce vměšovat.

Témata:  Angela Merkelová Německo Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy