reklama

Pavel (57) zastával post šéfa Vojenského výboru NATO, nejvyššího vojenského orgánu aliance, od června 2015. Do funkce byl zvolen jako první zástupce z východoevropských členských zemí aliance.

Svou vojenskou kariéru začínal Pavel na nižších velitelských pozicích. Začátkem 90. let na sebe upozornil v misi UNPROFOR v Chorvatsku, když jeho jednotka osvobodila skupinu francouzských vojáků uvězněných mezi bojujícími stranami. Za svůj čin tehdy dostal francouzský Řád Čestné legie a českou medaili Za hrdinství.

Peach nastoupil k vojenskému letectvu (RAF) v roce 1977, od předloňského července působil jako náčelník generálního štábu britské armády. Velel například britské intervenci v Libyi v roce 2011, která napomohla svržení diktátora Muammara Kaddáfího.

Pavel v rozhovoru pro červnové vydání armádního časopisu A Report řekl, že po návratu z Bruselu se chystá stát angažovaným občanem. "Několikrát jsem říkal, že bych se nechtěl pustit do politiky, že bych nechtěl být součástí obranného průmyslu, spíš by mě asi lákalo, po těch letech strávených v organizované struktuře, být svým pánem a dělat věci podle svého," uvedl.