Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plán EU se hroutí. Skončí summit nezdarem?

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Tripolis - EU se na summitu dohodla, že budou zřízena střediska mimo Evropu pro migranty zachráněné na moři. Plán už se ovšem komplikuje. Velitel armády operující na východě Libye Chalífa Haftar dnes řekl, že nesouhlasí se "zahraniční vojenskou přítomností".

Střediska by měla být zřizována na základě dobrovolnosti a běženci by v nich měli být rychle rozděleni podle jejich práva na azyl. Ty, kteří na něj právo mít budou, by si opět dobrovolně měly rozebrat státy unie. Unijní země mají rovněž přijmout taková vnitřní opatření, která zabrání přemísťování uprchlíků mezi zeměmi EU, napsala agentura AFP.

Haftar dnes odmítl "zahraniční vojenskou přítomností" na jihu Libye pod záminkou "boje proti nelegální migraci".

Libye už dala v minulosti najevo, že nepřipustí zřizování záchytných středisek na svém území. Její vicepremiér Ahmad Maítík v pondělí jednal s italskými ministrem vnitra Matteem Salvinim a řekl, že střediska pro migranty v Libyi "kategoricky odmítá".

Podobně odmítavě se ve čtvrtek vyjádřili zástupce Alžírska a Maroka. Alžírský ministr zahraničí Abdal Kádir Misálih řekl, že nepřipadá v úvahu, aby Alžírsko střediska otevíralo, a jeho marocký kolega Násir Búrita sdělil, že jeho země takové řešení vždy zamítala.

Témata:  Libye EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy