Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensko se Merkelová kvůli migrantům neobrátila

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová nejednala se Slovenskem ohledně dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do země, kde se registrovali. Řekl to slovenský státní tajemník Ivan Korčok.

Ostatní země Visegrádské čtyřky, tedy Česko, Polsko a Maďarsko už v sobotu popřely informace z dopisu, který kancléřka zaslala svým politickým partnerům, že od nich získala příslib dohody o navracení migrantů.

"Kancléřka Merkelová se logicky obrátila na ty země, z nichž migranti do Německa přicházejí, to je celé," řekl Korčok novinářům v sobotu v letadle při cestě z Francie. "Jelikož ze Slovenska do Německa migranti nepřicházejí, logicky se na nás kancléřka nemohla obrátit, takže to je celé a je to absolutní nesmysl," dodal.

Slovenský premiér Peter Pellegrini už v pátek po skončení summitu EU uvedl, že s ním Merkelová o takové dohodě nemluvila a že počty lidí, kterých by se týkala, jsou skoro nulové. "Z naší strany by to bylo jen prázdné gesto. Nejsem zastáncem teatrálních gest," řekl Pellegrini.

Témata:  Angela Merkelová Německo Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.