Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní jednání mezi Merkelovou a Seehoferem už trvá přes tři hodiny

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Berlín – Už víc než tři hodiny již jedná vedení německých sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) o řešení migračního sporu mezi kancléřkou Angelou Merkelovou a ministrem vnitra Horstem Seehoferem. 

Cílem schůzky je udržet vládní koalici i historickou spolupráci kancléřčiny CDU s bavorskou CSU, v jejímž čele stojí Seehofer. Ten v rámci řešení krize nabídl svou rezignaci.

Po jednání špiček CDU a CSU je plánováno setkání Merkelové, Seehofera a šéfky koaličních sociálních demokratů SPD Andreji Nahlesové. Ta dnes po jednání předsednictva SPD prohlásila, že není možné automaticky počítat s tím, že sociální demokraté případný kompromis mezi CDU a CSU v azylovém sporu podpoří. Uvedla také, že SPD trvá na dodržení koaliční smlouvy a že se Seehoferovým migračním plánem nezabývá.

Ústředním bodem sporu je Seehoferův požadavek odmítnout již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Merkelová je proti, neboť se obává dominového efektu na evropských hranicích, nejdříve proto požaduje bilaterální dohody s jednotlivými unijními zeměmi.

Celý problém je spíše politickou otázkou, neboť německá spolková vláda považuje možnost odmítání žadatelů o azyl na hranicích za přípustné opatření.

Témata:  Horst Seehofer Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy