reklama

Kapitán letounu Ruben Neugebauer maltským médiím řekl, že toto letadlo létalo z Malty téměř rok skoro každý den, aby pomáhalo vyhledávat migranty na vratkých člunech u libyjských břehů. 

Minulý týden Malta uzavřela přístavy pro plavidla zahraničních nevládních organizací, jimž nedovoluje vplout, ani vyplout. Zdůvodnila to tím, že dokud běží vyšetřování v kauze lodi Lifeline, nemůže dovolit podobným subjektům využívat její přístavy. Loď Lifeline zadržela Malta minulý týden poté, co jí umožnila zakotvit s asi 230 migranty z Afriky. 

Po čtyřech dnech plavby dorazila dnes do Barcelony loď organizace Proactiva Open Arms se 60 migranty z Afriky. A zatímco běženci se radovali, že konečně přistáli, šéfka mise této lodi Anabel Montesová kritizovala Itálii a Maltu. "Museli jsme plout čtyři dny, než jsem je mohli vyložit, a mezitím jsme nemohli zachraňovat další," řekla Montesová podle deníku El País.

Šedesát migrantů z této lodi, mezi nimiž je 50 mužů, pět žen a pět nezletilých, je 14 národností. Pochází mimo jiné ze Sýrie, Palestiny, Eritreje či Středoafrické republiky. Po vylodění se jich ujal Červený kříž a posléze registrační úředníci. Všichni dostanou povolení k pobytu z humanitárních důvodů na 30 dní a mezi tím mohou žádat o azyl.