Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace fotbalistů z jeskyně má začít brzy, největší česká čerpadla ale použít nelze

Thajští vojáci
Thajští vojáci
Foto: Tereza Váchová, EuroZprávy.cz

Bangkok/Praha - Evakuace 12 thajských chlapců a jejich trenéra z jeskyně Tham Luang by mohla začít v neděli nebo následujícího dne. Agentuře Reuters to dnes řekli vojáci, kteří odčerpávají z chodeb jeskyně vodu.

Skupina byla v jeskyni nalezena po devítidenním pátrání 2. července. Nyní ji ohrožuje stoupající voda a ubývající kyslík. Zvažuje se několik variant záchrany, uvažovalo se o výcviku v plavání a potápění i o možnosti dopravit k místu zásoby dostatečné na to, aby skupina přežila do opadnutí vody po skončení období dešťů. Tuto variantu ale úřady vyloučily.

Americký podnikatel a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na twitteru oznámil, že by chlapci mohli být evakuováni pomocí jakéhosi pouzdra nebo dlouhé nafukovací trubice z dvojité vrstvy kevlaru. Není zapotřebí potápěčskou dýchací masku ani regulátor. Není nutný výcvik a hrozí menší riziko, že osoba podlehne panice. Podle Muska bylo jedno takové pouzdro použito cvičně v pátek v bazénu na člověku, který se nikdy nepotápěl s přístrojem. Dnes Musk dodal, že má od odborníků v Thajsku na své návrhy pozitivní odezvu. 

Agentura Bloomberg oznámila, že dva členové Muskova týmu mají dnes do Thajska dorazit a přispět k záchranné operaci. Další jejich kolega, který je právě v Thajsku na dovolené, se připojí, v neděli by pak mělo dorazit dalších šest jeho lidí.

Úřady začaly zpřísňovat bezpečnostní kordon kolem místa a v blízkosti jeskyně se objevily nové výstražní tabule. Reuters také napsal, že se v blízkosti ústí jeskyně usadilo několik mnichů a začali zpívat nábožné písně. Účelem obřadu je "otevřít jeskyni" a umožnit bezpečný návrat chlapců.

Největší česká čerpadla nelze pro záchranu chlapců ze zatopené jeskyně použít. Český premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve uvedl, že by v Thajsku mohly pomoci s odčerpáváním vody z jeskyně české pumpy s výkonem až 400 litrů za vteřinu, tedy 24.000 litrů za minutu. Možnost využití těchto čerpadel dnes dopoledne přímo na místě v Thajsku ověřovali dva čeští odborníci. "Bohužel, velkokapacitní čerpadla nelze použít z důvodu jejich váhy a obtížné manipulovatelnosti. Terén je zde členitý a není možné čerpadla na místo řádně dopravit a usadit," sdělila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

"Dalším návrhem bylo využití kalových čerpadel s výkonem 800 litrů vody za minutu, která jsou lehčí a snadno manipulovatelná," doplnila mluvčí. Krizový štáb České republiky, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i premiér Babiš podle ní následně rozhodli, že Česko oficiálně Thajsku nabídne deset až 15 kusů kalových čerpadel s desetičlennou obsluhou a také čtyři potápěče.

"V tuto chvíli se čeká na rozhodnutí thajského krizového štábu, jak vyhodnotí situaci, a zda nabídky využije. Poté už je jen otázkou hodin vypravit kalová čerpadla včetně příslušníků HZS ČR (hasičského záchranného sboru) na místo určení," oznámila Zaoralová. "Intenzivně komunikujeme s thajskými úřady, hlavně naše ambasáda v Thajsku," doplnila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Témata:  thajské děti uvězněné v jeskyni Elon Musk Česká republika Thajsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy