Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit NATO začíná: Trump je na spojence naštvaný, napětí by se dalo krájet

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - V Bruselu začíná summit NATO. Slovenský prezident Andrej Kiska očekává, že nebude jednoduchý, podobně se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. Britská premiérka Theresa Mayová zdůraznila, že pro její zemi je nyní Severoatlantická aliance stejně významná jako kdykoliv v minulosti.

Prezidenti a premiéři 29 zemí bloku přijíždějí v Bruselu do nové centrály aliance na summit, který má demonstrovat trvající jednotu transatlantického společenství. Schůzka je však poznamenána rostoucí nervozitou evropských státníků kolem stále ostřejších vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, který opakovaně tvrdě kritizuje nízké výdaje evropských zemí na vlastní obranu. 

"Přijíždím se silnou zprávou, že Slovensko bude členem, který plní všechny své sliby," řekl Kiska. Z Bratislavy veze jasnou zprávu, že vláda má skutečně v úmyslu dostat obranné výdaje země na hodnotu dvou procent hrubého domácího produktu, dodal.

Britská premiérka mohla při příchodu podotknout, že její země je příkladem pro ostatní. Dvě procenta HDP na obranu už totiž vynakládá a britští vojáci se výrazně podílejí na aliančních operacích. "Dnes oznamujeme, že vysíláme dodatečných 440 vojáků do Afghánistánu. Ukazuje to, že když NATO zavolá, Britové jsou mezi prvními, kdo reagují," dodala Mayová.

Severoatlantická aliance zvyšuje počty svých vojáků v nebojové misi Rozhodná podpora v Afghánistánu. Vojáci NATO nevedou v zemi bojové operace, podporují ale afghánské bezpečnostní síly. Počet svých vojáků v zemi zvýší i Česká republika.

Trumpa dnes kritizoval Berlín za jeho nákupy energií z Ruska a Německo označil za zcela závislé na Ruské federaci. Při příchodu do budovy aliance už s novináři nemluvil.

Merkelová poznamenala ale, že sama zažila, když byla někdejší Německá demokratická republika kontrolována Sovětským svazem. NATO podle ní přispělo ke sjednocení Německa jako svobodné země. "Jsem ráda, že... nyní můžeme dělat vlastní politiku a vlastní rozhodnutí," připomněla kancléřka. Doplnila, že Německo "z vlastní vůle a ochotně" přispívá výrazným způsobem do operace NATO v Afghánistánu a pomáhá tak hájit také americké zájmy. Připomněla též jednoznačnou reakci aliance, která po teroristických útocích na USA z 11. září 2001 poprvé v historii aktivovala článek o společné obraně.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump Angela Merkelová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy