Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členové NATO musí výdaje na obranu zvýšit už od ledna 2019, požaduje Trump

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Brusel - Americký prezident Donald Trump dnes přímo na jednání NATO s prezidenty Ukrajiny a Gruzie nečekaně vznesl požadavek, aby alianční země už do ledna 2019 zvýšily své obranné výdaje na 2 procenta HDP.

Trump spojencům na setkání s prezidenty Ukrajiny a Gruzie pohrozil, že pokud do ledna všichni nenavýší své výdaje na obranu na kýžená dvě procenta, "nastane peklo".

Kvůli požadavku se následně na mimořádném jednání v Bruselu sešly špičky aliančních zemí už bez gruzínských a ukrajinských partnerů. Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k jednání jen lídrů 29 členských zemí doprovázených jedním ministrem, "aby se nehádali před partnery".

Podle diplomatů Trump ale nehovořil přímo o možnosti odchodu Spojených států z NATO, pohrozil prý jen blíže neurčeným "jednostranným postupem".

Už v roce 2014 se na summitu ve Walesu spojenci dohodli, že do roku 2024 dostanou své obranné výdaje na dvě procenta HDP, letos by se na tuto hranici mělo podle aliančních údajů dostat osm zemí. Česko mezi nimi není, vynakládá okolo jednoho procenta.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy