Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva se možná bude chtít stát mírotvůrcem, říká po summitu šéf finské diplomacie

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Finský ministr zahraničí Timo Soini se domnívá, že Rusko si po úspěšném uspořádání mistrovství světa ve fotbale a po dnešní helsinské schůzce amerického a ruského prezidenta možná pokusí vydobýt roli mírotvůrce.

Soini zároveň uvedl, že si nemyslí, že dojde k podobné záležitosti jako po olympijských hrách v roce 2014 v ruském Soči, kdy Rusko následně anektovalo ukrajinský Krym.

"Myslím, že po mistrovství světa a po tomto summitu k podobné věci (jako byl Krym) nedojde," řekl Soini po dnešním jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem, které se uskutečnilo na okraj summitu USA a Ruska.

"(Rusko) by mohlo překvapit jiným způsobem... Mohli by se stát mírotvůrcem na Ukrajině, v Sýrii, pokud jde o jaderné zbraně," dodal.

Šéf finské diplomacie také prozradil, členský stát EU ležící ve Skandinávii byl jako místo summitu vybrán kvůli své zahraniční politice. Helsinky totiž podporují Západ, zároveň ale udržují dialog i s Ruskem.

Témata:  Finsko Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy