Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: Boj s AIDS je méně úspěšný, než se doufalo

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Dosažení cílů, které si Organizace spojených národů stanovila v boji proti syndromu získaného selhání imunity (AIDS), je v ohrožení.

V padesátce zemí světa podle ředitele agentury OSN pro boj s AIDS (UNAIDS) Michela Sidibého počet nově nakažených v současnosti stoupá. Loni se virem HIV nakazilo 1,8 milionu osob, na následky onemocnění AIDS zemřelo na světě 940.000 lidí.

"Bijeme na poplach," řekl dnes při představování aktuální zprávy UNAIDS Sidibé. OSN si před časem stanovila cíl, aby do roku 2020 90 procent všech nakažených virem HIV znalo svou diagnózu, aby se 90 procentům z nich dostalo léčby a opět u 90 procent potlačeno množení viru natolik, aby nebyl prokazatelný. Dosažení tohoto plánu známého pod zkratkou 90-90-90 je nyní podle Sidibého v ohrožení.

Loni svou diagnózu podle něj znalo 75 procent nakažených, 79 procent z nich dostávalo léky a u 81 procent pacientů se podařilo snížit koncentraci viru HIV v krvi pod prokazatelnou hranici.

"Počet lidí, kteří zemřeli na následky onemocnění AIDS, je v současnosti na nejnižším stavu v tomto století," uvedl ředitel UNAIDS. Radost z klesajícího počtu úmrtí podle něj ale kalí skutečnost, že se plnění cílů v boji proti AIDS začíná zadrhávat. "Neexistují žádné přísliby další finanční pomoci. Máme akutní nedostatek personálu ve zdravotnictví a přetrvává diskriminace a stigmatizace (nemocných)," řekl.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) nemoc

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy