Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno v Rusku kvůli důchodové reformě. Do ulic vyšly tisíce lidí

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - V ruské metropoli se dnes demonstrovalo proti záměru vlády zvýšit důchodový věk, na povolenou akci dorazilo přes 12 tisíc lidí. Podle návrhu by se měl u mužů do roku 2028 zvýšit důchodový věk z nynějších 60 let na 65 a u žen do roku 2034 z 55 na 63 let.

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že se na dnešním mítinku, který v metropoli zorganizovali komunisté, sešlo asi 6500 lidí. Nezávislé zdroje agentury RBK a deníku Kommersant však odhadly, že protestovat přišlo více než 12.000 demonstrantů.

Při akci, jejímž organizátorem byla komunistická strana, se objevily i velmi kritické výzvy, například k odvolání premiéra Dmitrije Medveděva či k rozpuštění Státní dumy, dolní komory parlamentu.

Na transparentech účastníků byly nápisy jako například "55 let... ani o minutu déle" nebo "Ne penzijní genocidě", ale rovněž "Pryč s medvědí vládou a dumou" v narážce na jméno předsedy vlády Medveděva.

"Rusko postihly tři pohromy, které zasáhly všechny rodiny: Velká vlastenecká válka, privatizace a nyní je to zvýšení důchodového věku," řekl v projevu předseda komunistické strany Gennadij Zjuganov. 

Témata:  demonstrace v Rusku důchodová reforma Rusko Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy