Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové si brexit rozmysleli? Polovina lidí chce nové referendum

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Jak ukázal nový průzkum ve Spojeném království, veřejné mínění se výrazně posunulo směrem proti brexitu a vláda premiérky Theresy Mayové ztrácí důvěru veřejnosti ohledně postupu při jednání s Bruselem. Británie má EU opustit v březnu 2019.

Dvě třetiny veřejnosti, a to včetně většiny zastánců brexitu, si myslí, že jednání o vystoupení z unie dopadne pro Británii špatně. Výrazně přitom stoupl počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že brexit se negativně dotkne jich samých, ekonomiky a vůbec celé země. Konstatuje to televizní stanice Sky News na základě svého průzkumu mínění.

78 procent Britů zastává názor, že vláda při rozhovorech o brexitu nepostupuje dobře. To je o 23 procentních bodů více než při předchozím průzkumu z března. Jen deset procent si naopak myslí, že vláda při těchto jednáních odvádí dobrou práci, což představuje pokles o 13 procentních bodů.

Plná polovina respondentů podpořila myšlenku uspořádání referenda, v němž by se vyjádřili k tomu, zda chtějí unii opustit na základě dohody dojednané vládou, nebo odejít bez dohody, nebo v EU setrvat. Proti referendu se vyslovilo 40 procent dotázaných a zbylých deset procent bylo nerozhodných.

Z nabízených možností si setrvání v evropském bloku vybralo 48 procent respondentů, odchod bez dohody 27 procent a brexit s dohodou 13 procent. Osm procent dalo najevo, že by nehlasovalo, a tři procenta se neuměla rozhodnout.

Témata:  Brexit Velká Británie průzkumy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy